Op 12 mei 2007 presenteerde rapper Turboglad zijn cd 'Mijn Leefstyle'. Art.1 was erbij, want met de opbrengst van de releaseparty maakt Art.1 een lesbrief over pesten bij één van zijn videoclips. Een interview met Turboglad, een jonge hiphopper met idealen, die van iets kleins altijd iets groots wil maken.

Veertien jaar is hij nog maar, maar Turboglad timmert hard aan de weg. Hij is een rapper van het geëngageerde soort. Hiphop gaat volgens hem niet om blingbling, pretty girls, krachtpatsers en veel geld. "Hiphop is het op een ritmische, poëtische manier je gevoelens naar buiten brengen. Zowel positieve als negatieve, over onrecht bijvoorbeeld. Het is een goed medium om je ei kwijt te raken."

Anders
In zijn teksten rapt hij over pesten en bedreigen, iets waar hij zelf ervaring mee heeft. Hij uitte zijn frustraties daarover in het nummer Leefstyle. Nu gebruikt hij de rap in de workshops die hij geeft aan basisschoolleerlingen. "Ik vertel ze eerst iets over de achtergrondmuziek van een rapper (de beats), de opbouw van teksten en het werken met muzieksoftwareprogramma's. Daarna ga ik over naar mijn rap Leefstyle en vertel ik over mijn eigen ervaringen."

"Heel vaak wordt me dan gevraagd waarom ik eigenlijk gepest werd. Want ze denken vaak dat dat alleen gebeurt als je dik bent, een scheve neus of een flapoor hebt! Dat blijkt dus niet zo te zijn. Dat je anders bent op wat voor manier dan ook is vaak de aanleiding tot pesten. In mijn situatie is dat dat ik nogal vaak in het nieuws ben. Je bent dan al gauw een opschepper in de ogen van sommigen. Mensen kijken soms anders tegen je aan dan je in feite bent."

Luisteren en praten
Turboglad beleeft zelf veel plezier aan de workshops. "Het is leuk hoe kinderen aandachtig naar je luisteren. Allemaal op hun eigen manier, sommigen kijken je met verwondering aan, andere staren naar buiten, maar luisteren wel. Ik vind het ook leuk om mijn generatie iets te vertellen over het échte beeld van hiphop. Maar het mooiste is als kinderen vanuit zichzelf gaan praten. Laatst begon een leerling uit groep 8 over pesten te vertellen. De leerkracht zei dat hij dat nog nooit gedaan had."

Idealen
De bevlogenheid spat er van af: Turboglad is duidelijk niet bang om idealistisch te zijn. "Ik probeer mijn idealen waar te maken. Iedereen moet op deze aarde een steentje bijdragen, vind ik. Een betere wereld maak je samen met elkaar! Ik probeer altijd van iets kleins iets groots te maken. Ik zit vaak aan de IJssel bij ons onder de brug. De rivier begint heel klein en mondt uit in die grote onbekende zee. Een mooie metafoor voor mijn leven, hoop ik!"

Als het aan Turboglad ligt, gaan we nog veel van hem horen en zien. Na de releaseparty van 'Mijn Leefstyle' staan veel optredens, samenwerkingen, workshops en projecten op stapel. Een tweede cd is ook al gepland. "En dan ga ik natuurlijk ook nog naar school. Ik zit nu in 2 VWO, het gaat heel goed en dat wil ik zo houden. Ik ben ook actief als woordvoeder in het Nationale Jeugddebat. We gaan in september dit jaar praten met premier Balkenende in de Tweede Kamer."

Ali B.
Strijdbare Nederlandstalige hiphop, praten met Balkenende… is Turboglad soms de nieuwe Ali B.? "Ik denk het niet. Hij is wel een groot voorbeeld voor me, zeker als strijder als het gaat om onrecht en discriminatie. Maar ik ben Turboglad, en hij is Ali B. Ik denk dat je jezelf moet blijven, maar ook 'apart' moet zijn om het te kunnen maken. Dat laatste ben ik zeker, maar of ik net zo beroemd word als Ali B., wie zal het zeggen? Misschien word ik wel schrijver, of dichter. Of heel iets anders."
Tamar Bastiaan
English version