(door Nick de Vries)
KAMPEN - Als veertienjarig jochie stond hij onder de naam Turboglad rappend op de planken. Voorzien van grenzeloze ambitie verwierf Kampenaar Tamar Bastiaan in 2007 een plekje in de voorprogramma’s van acts als De Jeugd van Tegenwoordig en Ali B. Door de mix van rapmuziek met een rockende liveband viel hij op en misschien ook wel doordat dat kleine mannetje voor zijn leeftijd wel heel serieuze teksten de zaal in slingerde. Samen met rockband Spirit Zero won hij diverse prijzen en een muzikale toekomst leek in het verschiet. Toen bleef het tien jaar stil.

Anno 2017 wordt die stilte verbroken in de oefenruimtes van ’t Ukien. Hier klinkt nu de muziek van het album 'A new Dawn' van de nieuwe band Brainwavez. Toepasselijk. In dit jongerencentrum hield de band tien jaar eerder haar eerste releaseparty. En op deze plek hoopt de band na jaren de draad weer op te pakken. Vandaar de titel. "We willen back to the roots of the artist", zegt Tamar. "We willen terug naar wat we leuk vinden om te doen." En daarom staat hij nu samen met bandleden van het eerste uur Roy Jansen (bas) en zijn tien jaar oudere neef Michiel van Dijk (zang/gitaar), beiden uit Spirit Zero, in de oefenruimte. Drummer Wijnand Flier en gitarist Marten Junior de Munck Mortier zijn de nieuwkomers in de band.

Roots?

Terug naar de roots, dus. Dat is volgens Tamar hard nodig, want na de prille successen, raakte de muziek op de achtergrond. De ambities van de jonge Kampenaar bleken niet enkel muzikaal grenzeloos. Hij ging rechten studeren, verhuisde naar Cambridge en kreeg een vriendin. Ook neef Michel begon aan een nieuw avontuur, verhuisde naar Berlijn en bouwde in de metropool een nieuw leven op. Relaties, studie, werk, buitenland. Leuk, maar bij beiden begon er iets te knagen. Stonden ze nog wel in contact met hun roots? Waar was de muziek?

Die vraag klonk des te luider toen de Kampenaren op honderden kilometers afstand van elkaar, in een vergelijkbare crisis belandden. Hun relaties kwamen met een klap ten einde. Ze stonden er ineens alleen voor. Berlijn bleek in alle eenzaamheid toch wel een grote stad, en Tamar vroeg zich na het afronden van zijn studie af wat hij nu wilde doen.

New Dawn

Bij een ontmoeting in Nederland, kwam het inzicht. "We moeten weer samen muziek gaan maken." Tien jaar na de successen werd het tijd voor 'A New Dawn', zoals het tweetal het in de titelsong van hun nieuwe album noemt. "Doen wat we leuk vinden. Helemaal vanaf nul beginnen, net zoals we het destijds deden." Hun oude bandmaatje Roy Jansen bleek na enkele muziekarme jaren ook wel weer in voor een nieuw muzikaal project. En na het opscharrelen van een drummer belandden ze weer in de oefenruimtes."Super tof. Weer rappen en zingen met een bandje. Terug naar de roots".

Die roots waarnaar het tweetal in het gesprek dikwijls verwijst, zijn zo’n beetje het centrale thema van het album gaan vormen. De inspiratie vormt een quote die Michel ooit in een lied verwerkte. Een quote van kunstenaar Anton Heyboer: 'The artist must live with his roots around him, otherwise he lives in an empty world'. En die woorden nemen de twee nu ter harte bij alles wat ze doen.

Genieten

De ambities zijn hierdoor ook minder hooggespannen dan toen Tamar als veertienjarige met zijn muziek dacht de top te gaan bereiken. "Het gaat er om dat je geniet van het leven en geniet van de muziek. Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt. We doen wat we leuk vinden, omdat we het leuk vinden." Muzikaal gezien leidt deze ontspannen visie tot vrolijke liedjes met een reggae-vibe die vaak op de akoestische gitaar van Michel tot stand komen. Michel maakt de basis van het lied en zingt melodieus Engelstalig, vervolgens componeert Tamar zijn Nederlandstalige raps. In de band sijpelen algauw wat meer rockinvloeden in de liedjes. Met deze combinatie denkt het duo een breed aansprekende combinatie gevonden te hebben. "En vooral dansbaar", lacht Tamar. "Zodat de dames kunnen dansen. Dat is ook belangrijk."

Onlangs bracht de band haar eerste nieuwe single uit met videoclip. Het nummer Archerman is te beluisteren op Youtube. De band presenteert binnenkort live haar album. Houdt www.brainwavez.eu in de gaten voor plaats en locatie.
Deze wordt ook in De Brug gepubliceerd.

Tamar Bastiaan
English version